Bemutatkozás
A mediálásról
Szolgáltatások
Esetek
Partnerek
Díjazás
Kapcsolat

Mi is az a mediáció?

A mediáció egy bíróságon kívüli formája a konfliktuskezelésnek egy semleges közvetítő (mediátor) részvételével, aki az egész eljárás során segíti a feleket abban, hogy egy minden résztvevő számára elfogadható, hosszútávon betartható megegyezést hozzanak létre.

Napjainkban, sok országban dinamikusan fejlődő, újra felfedezett módszer lett a törvény által megengedett területeken a peres eljárások helyett, vagy azok kiegészítésére.

Miért válasszuk inkább a mediációt?

A peres eljárással szemben, ahol ritkán teljesül a felek az iránti igénye, hogy valaki részletesen meghallgassa a mondandóját az üggyel kapcsolatban, a mediáció során valóban „kitárhatják a lelküket”.

Egyedülálló alternatív konfliktusmegoldási forma

Gyors, belátható időn belül befejezésre kerül az eljárás, míg a bírósági út évekig húzódhat.

Konszenzuson alapuló, magánjellegű, bizalmas, az igények és érdekek figyelembevételével működő folyamat.

Megegyezés kialakítása és létrehozása, a döntés, egyedül a feleken múlik (ellentétben egy peres eljárással szemben, ahol bíró dönt, ezért elkerülhetetlen a „nyertes-vesztes” helyzet kialakulása) ennek eredményeként mindkét fél számára elfogadható, későbbiekben is betartható döntés születik.

A mediáció magánjellegű és bizalmas, ami azt jelenti, hogy a megbeszélés nem nyilvános, mint a bírósági tárgyalás, ami a mediáció során elhangzik, az nem kerül semmilyen körülmények között tovább.

A mediátort szigorú titoktartás kötelezi, az egyik fél bizalmas információját nem adhatja tovább a másik félnek és esetleges későbbi peres eljárás esetén tanúként sem idézhető.

A mediáció a felek igényeinek és érdekeinek figyelembevételével a jövőre koncentrál, nem azt tárgyalja, mi volt a múltban és miért, hanem igyekszik elérni, hogy átértékeljék a vitában elérendő céljaikat és ezek alapján igyekezzenek megegyezésre jutni.

Rendkívüli előnye a mediációnak az önkéntesség, a résztvevők szabad akaratukból, kényszer nélkül vesznek részt, és ha úgy gondolják bármikor megszakíthatják azt.

Fontos az egyéni felelősség: a résztvevők maguk dolgoznak a saját megoldásaik kialakításában (peres eljárásban a bíró dönt), ezért jó érzéssel, hosszú távon megelégedéssel, betartható a közösen megalkotott megegyezés.

A mediáció időt, pénzt és energiát takarít meg mindkét fél számára, ellentétben a hosszú és bürokratikus bírósági eljárással szemben. 

Mikor javasolt a mediáció?

  • amikor megszakadt a kommunikáció a felek között és szükség van egy semleges harmadik közvetítésére;
  • gyorsan, bírósági per nélkül, önbecsülésüket megőrizve szeretnének megoldást találni;
  • nyilvánosság kizárása fontos számukra;
  • költségtakarékosabb eljárást szeretnének, mint a bírósági eljárás;
  • szeretnék magukat megkímélni a bírósági eljárás okozta stresszhatás alól és az azt követő esetleges súlyos egészségkárosodástól.

A teljesség igénye nélkül lehet valójában csak kategorizálni a mediációkat: ahány krízis, annyiféle békéltetés.

A mediáció területei, amelyekkel foglalkozom:

Vissza
Nyitólap
 
Nyitólap
 
Nyitólap
Kérdezzen a mediátortól:
Név*:
E-mail cím*:
Üzenet tárgya*:
Üzenet*:
Kérjük, töltse ki a minta alapján*:
A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Elküld
1125 Budapest
Tusnádi utca 17/a.
tel: +36 20 451 1108
© Leitner Mediáció 2014