Bemutatkozás
A mediálásról
Szolgáltatások
Esetek
Partnerek
Díjazás
Kapcsolat
Esetek

Gyakori esetek, ahol mindenképpen hasznos lehet a mediáció

1. Hónapok óta rossz a viszonyom a párommal, alig beszélünk maximum csak a legszükségesebbet, például a számlákról vagy a gyerekekről pár szót. Későn jár haza, ha kérdezem, sem mesél, semmit arról mi történik vagy történt vele. Állandóan ingerült velem szemben, nem tudom mi okozhatta ezt a változást. Szeretem, de így nem mehet tovább. Fontolgatom, hogy mit tegyek.

Az Ön által leirt eset tipikusan a párkapcsolati mediáció körébe tartozik.

Tudok segíteni Önnek, ha eljön hozzám, hogy egy személyes beszélgetés során átbeszéljük a problémát, felállítjuk a „diagnózist” és eldöntsük, hogy mindketten úgy érezzük-e, hogy a mediáció a helyes út az Önök konfliktushelyzetében. Ehhez már csak a partnerét kell meggyőzni arról, hogy ily módon még menthető a kapcsolatuk.

A párkapcsolati mediáció előnyei:

Gyors, olcsó, diszkrét, pártatlan, oldja a feszültségeket, segít tisztázni az igényeket és érdekeket, valamint segít az indulatmentes párbeszéd kialakításában is, s megtalálja a felek számára előnyös megoldásokat.

2. Egyedül nevelem, 16 éves kamasz lányomat és sajnos a korábbi jó viszonyunk megromlani látszik. Nem mesél semmit, hogy mit csinál, hova jár, ha otthon van, csak a telefonján lóg és a virtuális barátaival „beszélget”, a tanulásban is visszaesett. Múltkor már azt is észrevettem, hogy hamisítja az aláírásomat az ellenőrzőben. Nagyon meg vagyok rémülve, mert félek, hogy teljesen kicsúszik a kezemből a nevelése és maradandóan megromlik a viszonyunk. Mindig őszinteségre neveltem, ami most veszélybe van. Hiába büntetem, semmi nem segít. Mit tehetnék?

A kamaszmediáció egy nagyon sikeresen alkalmazott módszer a mediáció körében. Minden reménnyel az Önök konfliktusának tekintetében is lehet egy mindkettőjük számára elfogadható megoldást találni akár 1-2 mediációs ülés keretében.

A kamaszmediáció előnyei:

A gyorsaság minden mediációnál  fontos, de itt különösen, mert a kamasz nem biztos, hogy szívesen jön több alkalommal.

A kamasz hamar megnyílik, beszédes lesz, amikor azt tapasztalja, hogy itt nem egy hivatali, merev hangulatú ülésről van szó, hanem természetesen minden felet érdeklődéssel végighallgatunk, őt is, őszinte, bizalmas légkör uralja az egész beszélgetést, emellett az is tetszik neki, hogy egyenrangú félként köthet megállapodást a szüleivel, aminek a megalkotásában részt vesz, ezért be is tartják azokat.  

Mint minden mediáció, a kamaszmediáció sem a múltban lévő problémákra összpontosít, hanem jövőorientált, legfőképp a „hogyan tovább” kérdésre koncentrál és a célja egy közös és mindenki számára betartható együttműködési szerződés létrehozása.

Ha úgy érzi, hogy a fentiek meggyőzték a mediáció számtalan előnyéről, vagy további kérdése lenne bármely témát érintően, hívjon vagy írjon bizalommal.

3. Háromgyermekes család vagyunk és a párommal arra az elhatározásra jutottunk, hogy mindenkinek az lesz a legjobb, ha elválunk. Hallottunk a mediációról és fontolgatjuk, hogy ügyvédhez, vagy mediátorhoz forduljunk inkább. Kérdésem az lenne, hogy milyen előnyökkel jár, ha nem a peres utat választjuk?

Ha békében, gyorsan, bizalmas légkörben, költséghatékonyan, az Önök döntése alapján létrehozott, mindkét fél számára elfogadható megegyezés alapján szeretnének elválni.

Ha azt szeretnék, hogy a gyermekeket ért sérülés a lehető legkisebb legyen, hogy ne egy idegen bíró döntsön a gyerekek további sorsáról, hanem az Önök közös döntése alapján határozzák meg a válás utáni közös érintkezési pontokat, azokat, amelyek mindannyijuk életét meghatározóan befolyásolja a továbbiakban is.

A válást csak a bíróság mondhatja ki, de ha egy sikeres mediáció kertében aláirt megegyezést csatolnak a bíróságon a keresetlevéllel együtt, akkor egy tárgyalással befejeződik. Mediáció nélkül esetleg évekig elhúzódhat, ami rendkívüli anyagi és érzelmi megterheléssel jár.  Amennyiben megválaszolatlan kérdése maradt, kérem jelentkezzen, szívesen segítek.

4. Több lakásos társasházban lakom, ahol több problémám van a lakóközösséggel. Mindenkinek van garázsa, csak nekem nincs, megállapodtunk, hogy beállhatok a kertbe, de nem járulnak hozzá, hogy felfessem a területet és nem is foglalják írásba.

Most, hogy az élettársam súlyos beteg lett, nem tudja elhagyni a lakást, ezért csináltattunk egy műholdantennát, mivel ő német és nem érti a magyar adást. Az egyik közös képviselő megengedte, hogy felszereltessem, de most a másik belekötött, körleveleket írogat az összes lakónak, hecceli ellenem (és az antenna ellen) a lakóközösséget. Le akarja szereltetni. Az antenna senkit nem zavar, senkinek semmilyen kárt nem okoz. Szeretném békés úton rendezni. Mediálható-e?

A válaszom igen, ez az eset is alkalmas a mediációra. Amennyiben felkeres, megállapodunk, hogy felveszem a kapcsolatot a közös képviselőivel.

Remélhetően hajlandó eljönni egy megállapodott időben egy megbeszélésre, az első mediációs ülésre, ahol mindkettőjük meghallgatása után megkísérelünk egy közös megállapodást létrehozni, amely mindenki számára elfogadható megoldást tartalmaz.

Gyors, olcsó, megállapodás esetén nem mérgesedik tovább a szomszédi kapcsolat, ami egy bírósági per esetén sokáig elhúzódhat, megmérgezi az egész lakóközösség hangulatát. Keressenek, segítek! 

Vissza
Nyitólap
 
Nyitólap
 
Nyitólap
Kérdezzen a mediátortól:
Név*:
E-mail cím*:
Üzenet tárgya*:
Üzenet*:
Kérjük, töltse ki a minta alapján*:
A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Elküld
1125 Budapest
Tusnádi utca 17/a.
tel: +36 20 451 1108
© Leitner Mediáció 2014